slaapproblemen?

aanpak volledig traject

voortraject

 • gegevens verzamelen over jouw slaappatroon en leefstijl 
 • slaap- en voedingsdagboekje, uitgebreide intake tijdens persoonlijk gesprek
 • analyse van deze gegevens
 • persoonlijk advies

kennisoverdracht

 • wat is slaap, wat zijn de misverstanden over slaap
 • effect hormoonhuishouding op slaap en gezondheid
 • effect voeding, microbioom, beweging, stress&herstel, licht & bioritme
 • verdere achtergronden van het persoonlijk advies 

persoonlijk advies omzetten naar persoonlijk plan

 • welke aanpassingen kun je doen
 • hoe zijn de nieuwe gewoontes binnen jouw leven in te passen
 • je maakt zelf een haalbaar stappenplan 

aan de slag

 • fase 1: herstel slaappatroon.
  Het kan zijn dat hier een harde ‘reset’ nodig is, hierbij maken we dan gebruik van 'slaaprestrictie'.
 • fase 2: aanleren/inslijpen van nieuwe gewoontes en omgaan met eventuele (slaap)belemmerende gedachtes met behulp van cognitieve gedragstherapie/ACT, chrono-/lichttherapie.
 • fase 3: opstellen eigen 'terugval-preventie-plan'.

begeleiding/nazorg

 • tijdens het gehele traject wekelijks e-mailcontact over voortgang
 • tijdens het traject is het altijd mogelijk tussendoor vragen te stellen, telefonisch of per e-mail
 • ook achteraf kun je bij vragen altijd contact opnemen

hoe lang duurt een traject?

Hoe lang een traject duurt is afhankelijk van wat jij nodig hebt, maar gemiddeld kun je op 4 maanden rekenen.

Volledig traject:
Een traject bevat vier afspraken op de praktijk:
(vijf inclusief kennismakingsgeprek)

Een intake van ca. 1,5-2 uur. 

Na het kennismakingsgesprek krijg je een slaapdagboekje mee dat je twee weken bijhoudt. Je vult ook een uitgebreide vragenlijst in en houdt een aantal dagen een voedingsdagboekje bij. Na inlevering hiervan volgt een intake van ca. 1,5- 2 uur.
Op basis van het bijgehouden slaapdagboek, voedingsdagboek, vragenlijst en intake maak ik een analyse en stel ik een advies en voorstel voor aanpak op.

Twee afspraken van ruim een uur voor uitleg en uitwerken van een persoonlijk plan.

Het advies wordt toegelicht in eerste gesprek en de aanpak voor het traject wordt besproken. Het traject bestaat uit twee delen.
De eerste fase is gericht op fysiek herstel en start herstel slaappatroon.
De tweede fase is gericht op inzicht om langdurig toekomstige terugval te voorkomen.

Bij het volledige traject zit een werkmap inbegrepen waarin je persoonlijke advies is opgenomen en de map zal gedurende het traject verder aangevuld worden met informatie en oefeningen die bij jou passen. Deze map kan ook in de toekomst bij een eventuele terugval gebruikt worden om het slaappatroon weer te herstellen.

Naast de uitleg tijdens de gesprekken, waar ik veel tijd voor uittrek, krijg je de informatie dus op papier mee zodat je het thuis af en toe nog rustig na kunt lezen en het erbij kunt pakken als het weer even nodig is.

Met de opgedane kennis en het persoonlijke advies ga je zelf aan de slag.

Zelf aan de slag.

Echte veranderingen van gewoontes bereik je het beste als de nieuwe gewoontes goed in jouw leven passen. Daarbij is het belangrijk dat je niet alles tegelijk en veel te snel wilt aanpassen. Echte verandering vraagt tijd. Daarom is het ook belangrijk dat je zelf het persoonlijk advies uitwerkt naar een voor jou haalbaar stappenplan. Met dit door jou opgestelde plan ga je zelf aan de slag. Zo'n twee maanden lang hebben we wekelijks e-mailcontact (of naar wens telefonisch) om de voortgang door te nemen. Je kunt dan, maar ook altijd tussendoor, vragen stellen. 

Aan het eind van het traject  stel je een eigen 'terugval-preventie-plan op dat we ook tijdens de evaluatie zullen bespreken.

Evaluatie.

Een maand later evalueren we, sluiten we het basistraject af en kun je zelf verder met je nieuwe inzichten.

Na dit traject weet je wat de oorzaken zijn van jouw eerdere slapeloosheid en weet je wat je zelf kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen of weer te herstellen.

Intensiever traject:
Er kunnen redenen zijn om dit traject uit te breiden. Bijvoorbeeld bij burn out-klachten, concentratieproblemen, ernstige vermoeidheid, veel (slaap)belemmerende gedachten of problemen op meerdere leefstijlgebieden. Een intensiever traject is dan mogelijk.

Bij burn out-klachten of concentratieproblemen is het ook mogelijk om 'halve' afspraken te maken en over een langere periode verspreid te komen.

Persoonlijk slaapadvies zonder begeleiding:
Ook is het mogelijk alleen een persoonlijk slaapadvies, dus zonder begeleiding, af te nemen. Dit advies wordt gebaseerd op een korte vragenlijst en slaapdagboek. Eventueel is het per e-mail gestuurde advies ook aan te vullen met een of meerdere consulten.

Een persoonlijk slaapadvies zonder begeleiding is minder omvattend dan het advies bij een volledig traject.

Op de praktijk kan COVID-veilig afgesproken worden. Maar wanneer jij dat wenst kunnen de vervolggesprekken ook telefonisch of wandelend in de buitenlucht plaatsvinden.

lees verder contact

"Tijdens mijn Burn-out, die mede veroorzaakt is door slaapproblemen en een laag energieniveau ben ik met Monique in contact gekomen. Monique heeft me als lifestyle coach met als expertise slapen, stap voor stap met behulp van handige tools veel inzicht gegeven in de oorzaken van onder andere mijn slaapproblematiek.

Al tijdens het eerste intake gesprek voelde het zeer vertrouwd om met Monique te spreken. Door concrete handvatten is mijn slaapkwaliteit weer toegenomen. Tijdens iedere sessie was Monique weer enthousiast en goed voorbereidt wat mij weer positief stemde.

Monique stelt de juiste vragen en legt makkelijk verbanden, wat soms zeer confronterend is, maar ook noodzakelijk om bewustwording te creëren. Buiten het slapen hebben we ook aandacht besteedt aan ontspanning, anders en positief denken en voeding, dit alles om mijn energie niveau omhoog te brengen. Ik ben er nog niet, maar met de gegeven tools kan ik verder. Het is een traject geweest waar ik zeer positief op terugkijk!

Monique nogmaals bedankt!"

Erik, 36 jaar, technisch beroep, slaap- en energieproblemen bij burn out